I potrošači su birači

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine Hrvatska ima 4.284.889 stanovnika tj. potrošača, od toga 3.488.284 osoba ili 81% je starije od 18 godina, a to znači da imaju pravo glasa na predstojećim parlamentarnim izborima. Udruge za zaštitu potrošača su nestranačke i nepolitičke organizacije, ali imamo pravo zauzeti stav kakve projekte i programe podržavaju.

Potrošači više ne podržavaju političke floskule, asfaltiranje prometnica uoči izbora, izgradnju nogostupa i gradsku rasvjeta, stanogradnju za mlade obitelji koji će cijeli svoj radni vijek otplaćivati lihvarske kredite za stan, ne zanima ih prljavi veš političara, ne zanima ih lažni patriotizam, jer potrošači znaju kakao se voli svoja domovina. Potrošače ne zanima Hrvatska kao shoping centar i destinacija egzotičnog turizma za bogatu Europu. Potrošači žele svoju Hrvatsku kao zemlju ugodnog življenja, kojom upravljaju mladi stručnjaci, a ne stranački poslušnici s gospodarski analfabete. Svima nam je jasno da državom ne mogu upravljati politolozi, liječnici, zaštitari, trgovci, pedagozi i ina zanimanja. Državom mogu efikasno upravljati stručni ekonomisti i manageri koji ne mašu stranačkim iskaznicama.

Trinaest godina u Hrvatskoj upozoravamo da su i potrošači ljudi, da se glas potrošača mora čuti. Mnogi su bili gluhi, svojim propisima su unazadili status potrošača s „regulatora tržišta“ na slabiju stranu na tržištu i sada je vrijeme da se glas potrošača čuje.

Ne pozivamo potrošače da glasaju za bilo koju političku opciju. Pozivamo potrošače da izađu na izbore i glasaju za sebe, glasaju za programe koji će im donije boljitak, za programe koji će ih izvući iz ralja političnog megalomanstva i monopolizma. Neizlazak na izbore znači da će na vlasti ostati oni koji su dokazali u 25 godina da ne znaju upravljati državom. U 25 godine uništili su najjače industrijske gradove u regiji i pretvorili ih u shoping centre stranih trgovačkih lanaca gdje rade naše žene u uvjetima iz 18. stoljeća za 2000 – 3000 kn po 10 – 12 sati na dan i nemaju ni „svetka ni petka“.

Upozoravali smo sve političke opcije, da ne zaborave da i mi imamo pravo glasa. A sada će se glas potrošača čuti! Je li itko do sada i kampanji spomenuo potrošače, jeli itko spomenuo nas skoro 3,5 mil u Hrvatskoj ? Je li itko ima u programu otvoriti Instituciju za zaštitu potrošača u kojem će raditi pravni stručnjaci koji će pomoći potrošačima?

Imamo pravo reći da podržavamo programe i opcije:

  1. koji će iz državnih trgovačkih društava izbaciti podobne i partijske poslušnike, koji neće licitirati s direktorskim mjestima, već će raspisati javne transparentne javne natječaje i postaviti stručnjake za direktore.
  2. koji će zakonom urediti transparentnost javnih usluga, po cijeni koja neće prelaziti 1/3 prosječne plaće u Republici Hrvatskoj.
  3. koji će u pružanju javnih usluga primijeniti Zakon o zaštiti potrošača, Nacionalni program zaštite potrošača, te Povelju UN, Deklaraciju EU i Ustav RH o pravu potrošača na neovisan izbor roba i usluga.
  4. koji u potrošaču vide čovjeka, a ne brojku.
  5. koji će osigurati pravo na zaštitu gospodarskih interesa potrošača,
  6. koji će poštivani pravo potrošača na zaštitu od opasnosti za život, zdravlje i imovinu,
  7. koji će osigurati pravo na pravnu zaštitu potrošača,
  8. koji će omogućiti pravo na istinito i pravovremeno informiranje i edukaciju potrošača,
  9. koji će implementirati pravo na predstavljanje potrošača i sudjelovanje predstavnika potrošača u radu tijela koja rješavaju pitanja od njihova interesa.

"Nikada ne treba sumnjati u sposobnost skupine ozbiljnih i predanih građana da promijene svijet. Naprotiv, takvi su ga upravo mijenjali."

Potrošači, problemi se ne rješavaju na ulici i paljenjem računa, mitinzima i okupljanjima pred uredima foteljaša, iskoristimo priliku i pokažimo onima koji već 25 godina koriste naše novčanike kao bankomate za svoje promašene političke odluke, da je konačno dosta !

Potrošač ne smije biti stranački poslušnik, Ustav određuje da se glasa po savjesti, a ne po stranačkoj pripadnosti, zato vas pozivamo da zanemarite stranačku pripadnost, jer svi smo mi građani Hrvatske !

Ž.T.