Mrežna stranica Društva potrošača Međimurja

Potrošači, izađite na izbore i birajte informirano!

Pozivamo sve potrošače da izađu na izbore i glasaju za sebe, za programe koji će im donijeti boljitak i izvući ih iz ralja političke megalomanije i monopolizma. Neizlazak na izbore znači da će na vlasti ostati oni koji su u 27 godina dokazali kako ne znaju upravljati lokalnom i regionalnom (područnom) samoupravom.

Udruge za zaštitu potrošača su nestranačke i nepolitičke organizacije i zato ne pozivamo potrošače da se opredijele za neku određenu stranku. Umjesto toga, pozivamo ih da zauzmu stav o projektima i programima koje podržavaju.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, Hrvatska ima 4,2 milijuna stanovnika , a 3,5 milijuna ili 81% populacije starije je od 18 godina. Sve su to potrošači s aktivnim pravom glasa na predstojećim lokalnim izborima. Zato, neizlazak na izbore znači ostanak na vlasti onih koji su u 27 godina uništili najjače industrijske gradove i pretvorili ih u shopping centre stranih trgovačkih lanaca, u kojima se radi u uvjetima iz 18. stoljeća: 10 do 12 sati na dan uz minimalne plaće od dvije do tri tisuće kuna, bez slobodnih vikenda.

Udruge za zaštitu potrošača sedamnaest godina upozoravaju da se glas potrošača mora čuti. Međutim, dosadašnjim propisima status potrošača unazađen je s pozicije „regulatora tržišta“ na slabiju stranu na tržištu. Sada je vrijeme da se glas potrošača čuje. Vrijeme je da neka od političkih opcija koje se natječu na izborima, u svom programu ponudi otvaranje institucije za zaštitu potrošača u kojoj će raditi pravni stručnjaci na usluzi i kao pomoć potrošačima.

Potrošači više ne smiju podržavati političke floskule, asfaltiranje prometnica uoči izbora, izgradnju nogostupa i gradske rasvjete, stanogradnju za mlade obitelji koje će cijeli svoj radni vijek otplaćivati lihvarske kredite za stan. Potrošače ne zanima prljavi veš političara i lažni patriotizam, pa ni tragikomedija koja se upravo odvija u Hrvatskom Saboru. Potrošače ne zanima Hrvatska kao shopping centar i destinacija egzotičnog turizma za bogatu Europu. Potrošači žele svoju Hrvatsku kao zemlju ugodnog življenja, kojom upravljaju stručnjaci, a ne stranački poslušnici, a gospodarski analfabete. Do sada su upravljali uglavnom politolozi, liječnici, zaštitari, trgovci, pedagozi i slična zanimanja. Državom mogu efikasno upravljati jedino dokazani stručnjaci i manageri koji ne mašu stranačkim iskaznicama.

Imamo pravo reći da podržavamo programe i opcije:

  1. koji će iz gradskih, županijskih i općinskih trgovačkih društava izbaciti podobne i partijske poslušnike, koji neće licitirati s direktorskim mjestima, već će raspisati transparentne javne natječaje i za direktore postaviti stručnjake;
  2. koji će poštivati pozitivne hrvatske zakone koji definiraju transparentnost javnih usluga i to po cijeni koja neće prelaziti 1/3 prosječne plaće u Republici Hrvatskoj;
  3. koji će u pružanju javnih usluga primijeniti Zakon o zaštiti potrošača, Nacionalni program zaštite potrošača, te Povelju UN, Deklaraciju EU i Ustav RH o pravu potrošača na neovisan izbor roba i usluga;
  4. koji će osigurati pravo na zaštitu gospodarskih interesa potrošača;
  5. koji će poštivati pravo potrošača na zaštitu od opasnosti za život, zdravlje i imovinu;
  6. koji će osigurati provedbu članka 126. Zakona o zaštiti potrošača i organizirati savjetovanje potrošača u lokalnim samoupravama;
  7. koji će omogućiti pravo na istinito i pravovremeno informiranje i edukaciju potrošača;
  8. koji će implementirati pravo na predstavljanje potrošača i sudjelovanje predstavnika potrošača u radu tijela koja rješavaju pitanja od njihova interesa;
  1. koji u potrošaču vide čovjeka, a ne brojku.

"Nikada ne treba sumnjati u sposobnost skupine ozbiljnih i predanih građana da promijene svijet. Naprotiv, takvi su ga upravo mijenjali."

Potrošači, problemi se ne rješavaju na ulici i paljenjem računa, mitinzima i okupljanjima pred uredima foteljaša, iskoristimo priliku i pokažimo onima koji već 27 godina koriste naše novčanike kao bankomate za svoje promašene političke odluke, da je konačno dosta!

Potrošač ne smije biti stranački poslušnik, Ustav određuje da se glasa po savjesti, a ne po stranačkoj pripadnosti. Zato vas pozivamo da zanemarite stranačku pripadnost, jer svi smo mi građani Hrvatske !

Upravno vijeće ROZP

Dijana Kladar, Sanja Keretić, Sonja Kožul

Pristupnica

Slanjem pristupnice slobodno i izričito dajete privolu DRUŠTVU POTROŠAČA MEĐIMURJA kao voditelju zbirke osobnih podataka da Vaše osobne podatke može obrađivati i koristiti ISKLJUČIVO za vođenje evidencije članova DRUŠTVA POTROŠAČA MEĐIMURJA.

Članarina je godišnja: 30 kn - aktivni, 10 kn . podupirajući, invalidi i umirovljenici s mirovinom manjom od 2.000,00 kn nisu obvezni plaćati članarinu.

 
Plus hosting - banner