15. ožujka - Svjetski dan prava potrošača

Svjetski dan prava potrošača (World Consumer Rights Day), koji je prvi puta obilježen 15. ožujka 1983., svake godine aktualizira raspravu o pitanjima i problemima vezanim uz područje zaštite potrošača. To je ujedno i prigoda za promicanje temeljnih prava svih potrošača i za postavljanje zahtijeva da se ta prava poštuju.

Svjetski dan prava potrošača svoje porijeklo ima u "Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača" koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 1962. godine. Predstavljajući Deklaraciju američkom Kongresu 13. ožujka te godine Kennedy je, uz ostalo, kazao i slijedeće„Potrošači, po definiciji, uključuju sve nas. I mene kao predsjednika SAD-a. Potrošači su najveća gospodarska skupina na koju utječe skoro svaka javna ili privatna gospodarska odluka. Oni su najvažnija skupina čiji se stavovi vrlo često ne čuju. Glas potrošača mora se čuti.“

Svjetski dan prava potrošača prvi je puta obilježen 15.ožujka 1983.godine usvajanjem UN-ova vodiča za zaštitu potrošača. Svake godine aktualizira se rasprava o pitanjima i problemima vezanim uz područje zaštite potrošača.

Nositelji zaštite potrošača u Republici Hrvatskoj su: Hrvatski sabor, Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, nadležne inspekcije, Nacionalno vijeće za zaštitu potrošača, poslovna udruženja, udruge za zaštitu potrošača, jedinice lokalne samouprave i ostala tijela javne vlasti, svako iz svoje nadležnosti.

Središnje teme za obilježavanje Svjetskog Dana prava potrošača definira Consumers International (krovna svjetska organizacija potrošača), a za ovu godinu je definirana tema – Održiva potrošnja.  

Kad bi svi živjeli stilom života prosječnog zapadnog Europljanina, za to bi nam trebala tri planeta zemlja. Usto, oko milijarde ljudi živi u ekstremnom siromaštvu, bez minimalnih sredstava za dostojan život. Svaki četvrti hrvatski građanin živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Kada su u pitanju osobe starije od 65 godina, riječ je o svakom trećem stanovniku. Posebno su ugrožena jednočlana kućanstva u kojem žive starije žene.

Kako bismo zaštitili planet i osigurali pravedne socijalne uvjete za sadašnje i buduće generacije, moramo promisliti kako proizvodimo i trošimo robu i usluge, na način da krenemo iz svog dvorišta.. Cilj je održive potrošnje povećati učinkovitost resursa i pravednu trgovinu te pomoći u suzbijanju siromaštva i omogućiti svim ljudima kvalitetan život s pristupom hrani, vodi, energiji, lijekovima i ostalome.

Općenito gledano, održivost nije lak izbor za potrošače i za nju moraju uložiti trud u istraživanje i odabir pravog proizvoda/usluge za kupnju, promijeniti ponašanje ili platiti više. Održivu potrošnju moramo učiniti prihvatljivom opcijom za potrošače.