Štedljivo, ali jeftinije

Ministarstvo zaštite okoliša do sada je zaprimilo više od 2700 zahtjeva građana. Građani su uz poticaj države već kupili gotovo 8500 kućanskih uređaja A+++ razreda. Mjere energetske učinkovitosti koje provodimo ove godine privukle su brojne građane.

 koji iznose 40-80% visine investicije, a do sada smo zaprimili više od 2700 zahtjeva građana. Građani su uz poticaj države već kupili gotovo 8500 kućanskih uređaja A+++ razreda - kazao je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović na tribini o projektima energetske učinkovitosti održanoj u Zagrebu

Dodao je kako  građani koji energetski obnove svoje domove mogu ostvariti uštede na troškovima grijanja i hlađenja za 30-60%. 

Gledao sam Samsungovu perilicu rublja koja stoji 3099 kuna. Uz državni poticaj od 800 kuna platit ću je samo 2300 kuna. Isplativo mi je to više što je riječ o perilici koja ima energetski razred A i tri plusa, kalkulirao je naš čitatelj.

I nije jedini. Već u  prošli četvrtak, dan nakon što su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstvo zaštite okoliša objavili natječaj za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, za kupnju uz poticaj javilo se više od 1700 potrošača

Država je ove godine za uređaje razreda A+++ namijenila osam milijuna kuna što će biti dosta za 10.000 uređaja. Osim perilica rublja, građani mogu kupiti hladnjake, zamrzivače, hladnjake sa zamrzivačima, perilice posuđa i sušilice.

- Svjesni smo da su takvi štedljivi uređaji u pravilu skuplji, ali njihovom kupnjom su zajamčeni manji troškovi energije i vode tijekom životnog vijeka uređaja. Upravo zato smo pokrenuli ovaj projekt, kako bismo građanima omogućili da umjesto A+ kupe možda i dvostruko štedljiviji uređaj, koji će im se s vremenom sasvim sigurno isplatiti - pojasnio je direktor Fonda za zaštitu okoliša Sven Müller.

Osim kućanih uređaja, Fond i Ministarstvo sufinanciraju ugradnju sustava za obnovljive izvore energije te postavljanje fasada. Za bespovratna sredstva građani se prijavljuju direktno u Fond za zaštitu okoliša. Nakon toga treba zvati ovlaštenog certifikatora čiji popis možete naći na stranicama Fonda koji snosi i troškove. Certifikator izrađuje izvješće i pomaže u pripremi dokumentacije za prijavu. Potom građani traže ponude dobavljača opreme i izvođača radova te prijavu za sufinanciranje šalju na adresu Fonda, na čijim internetskim stranicama su i svi detalji natječaja. Poticaji za kupnju elekričnih i hibridnih vozila više se ove godine ne mogu dobiti.     

Od države su svi građani mogli iskamčiti gotovo 155.000 kuna

Zagrepčanin za energetski učinkovitu kuću može dobiti i do 84.000 kuna. Za hibridno vozilo država mu je mogla dati 70.000 kuna, a za kućanski uređaj 800 kuna. Ukupno je to 154.800 kuna. U drugim područjima i mnogo više.

24sata