Svjetski Dan zaštite prava potrošača (WCRD) 2024
Zanimljivo

Svjetski Dan zaštite prava potrošača (WCRD) 2024

Svjetski dan prava potrošača (World Consumer Rights Day), koji je prvi puta obilježen 15. ožujka 1983., svake godine aktualizira raspravu o pitanjima i problemima vezanim uz područje zaštite potrošača. To je ujedno i prigoda za promicanje temeljnih prava svih potrošača i za postavljanje zahtjeva da se ta prava poštuju.

Stanje zaštite potrošača u Međimurskoj Županiji

JLP(R)S – u 2023. za zaštitu prava potrošača kroz podupiranje projekata Društva potrošača Međimurja izdvojile su 11.185,00 €, od toga Međimurska županija 2.000,00 € i JLS 9.185,00 €. Najmanje su izdvojile Općine Belica i Donji Vidovec po 100,00 €, a najviše su izdvojili Općina Domašinec, Općina Nedelišće i Općina Sveti Juraj na Bregu s iznosom u rasponu od 1.000,00 – 1.500,00 €. Ostale općine podupiru projekte s iznosima u rasponu od 135,00 – 500,00 €.

Zakon o zaštiti potrošača naže da JLS moraju: informirati i provoditi izobrazbu potrošača, organizirati savjetovanje potrošača, inicirati i podupirati projekte udruga koji unapređuju i promiču prava potrošača i sudjelovati u provedbi Nacionalnog programa zaštite potrošača na lokalnoj razini. Nijedna JLS u MŽ nema organizirano savjetovanje potrošača, a JLS koje podupiru projekt Info centar potrošača (savjetovalište za zaštitu potrošača) mogu reći da su posao savjetovanja povjerile Društvu potrošača Međimurja.

U kolikoj mjeri to Društvo potrošača može realizirati govori odobrena potpora projektu u 2023. godini u iznosu od 8.885,00 €, od čega je za ½ plaću zaposlene osobe potrebno 8.000,00 €, a još samo u 2024.godini ½ plaće pokriva Institucionalna potpora NZRCD. Zaposlena osoba je zaposlena po osnovi vođenja administracije udruge, a često mora uskakati i kao provoditelj aktivnosti u projektima.

Brojke i činjenice govore same za sebe i slika su brige JLS o svojim mještanima, jer potrošači su svi mještani JLS od čelnika do korisnika doma za starije i nemoćne. Nekim čelnicima JLS je od posebnog javnog interesa etiketirati predsjednika DPM, umjesto da Savjetovalište za zaštitu prava potrošača, koje kao jedinstveni program od svih udruga za zaštitu potrošača u Republici Hrvatskoj provodi DPM, primjereno sufinanciraju na korist svojih potrošača.

Uvrijeđenost i osvetoljubivost je posebna kategorija zaštite prava potrošača od stane nekih čelnika JLS, koji su se uvrijedili na kritike i prijedloge upućene od predsjednika DPM, pa su na javnim natječajima značajno smanjili odobravanje sredstava, do toga da se projekt odbaci kao 2nije od javnog interesa za JLS“.

Dvije JLS su tako u prošloj godinu odbile sufinancirati projekt „Djeca kao potrošači“, čak do toga da je na prigovor Grad Prelog obrazložio da su odbili projekt jer su Osnovne škole u vlasništvu Međimurske županije i neka se izvolimo obratiti njima za sufinanciranje. Nije jasno je li Grad Prelog tu djecu vodi kao stanovnike Grada. Druga je Općina Strahoninec koja nikada do sada, kao ni Grad Prelog nije sufinancirala nijedan projekt DPM, čak se ne udostoje, ono što traži Uredba, da pismeno obavijeste da je projekt odbijen. Jednostavno ignoriraju projekte DPM.

DPM se prijavljuje s projektima na natječaje u sve JLS u Međimurskoj županiji, a kako objasniti da su projekti ocijenjeni kao kvalitetni i prihvaćeni od strane 21 JLS, a nikada do sada nijedan projekt DPM nisu prihvatili Grad Prelog, te Općine Strahoninec i Šenkovec. Nejasno je po kojim to kriterijima kod navedenih JLS projekti DPM nisu od javnog interesa za njih, tj. ocijenjeni su kao neprihvatljivi.

Unatoč iznesenoj situaciji i stanju u Međimurskoj županiji po pitanju zaštite potrošača, Društvo potrošača nastavlja svojim radom i provođenjem projekata i u 2024. godini kroz četiri projekta (Bit ću financijaš, I djeca su potrošači, kaj ne?, Ja nepismen, kaj god!, Turisti kao potrošači).

Svim potrošačima čestitamo SVJETSKI DAN ZAŠTITE PRAVA POTROŠAČA!

Predsjednik DPM
Željko Tomašić

Related Articles

Pristupnica

 

Godišnja članarina je: Aktivni članovi 8,00 €, podupirajući članovi 4.00 €, dok umirovljenici s mirovinom manjom od 300,00 €, učenici, studenti i invalidi nemaju obvezu plaćanja članarine.

Članarinu uplatite na žiro račun IBAN: HR2923400091110603923 PBZ ili kod tajnika DRUŠTVA POTROŠAČA MEĐIMURJA. Pristupnicu dostavite osobno ili poštom na adresu Društva (Trg svetog Marka 2, 40314 Selnica) ili elektroničkom poštom na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Ispunjavanjem Pristupnice za prijem u članstvo Društva potrošača Međimurja prihvaćam odredbe Statuta Društva potrošača Međimurja.

Ispunjavanjem Pristupnice za članstvo Društva potrošača Međimurja dajem privolu za prikupljanje i obradu podataka iz Pristupnice za članstvo u svrhu vođenja odgovarajućih evidencija o članstvu u Društvu potrošača Međimurja, sukladno odredbama Zakona o udrugama (NN 74/14, 70/17, 98/19,151/22), i ostvarivanja prava i obveza iz članka 13. Statuta Društva potrošača Međimurja, te u svrhu ostvarivanja legitimnih interesa sukladno članku 6. Opće uredbe o zaštiti podataka (EU 2016/679) odnosno kontaktiranja i korištenja ustupljenih podataka u marketinškim aktivnostima Društva potrošača Međimurja.
Prikupljeni podaci će se obrađivati sukladno članku 9. stavku 2. točki a) Opće uredbe o zaštiti podataka te Zakonu o primjeni Opće uredbe o zaštiti podataka (NN 42/18).

 
Free Joomla templates by Ltheme