Tajni kupac za zaštitu potrošača pri uvođenja eura

Tajni kupac za zaštitu potrošača pri uvođenja eura

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Društvo potrošača Međimurja potpisalo je ugovor o dodjeli financijske podrške udrugama za zaštitu potrošača za provedbu projekta u sklopu natječaja „Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj“ u ukupnom iznosu od 120.000,00 kn.

Svrha financiranja projekta je zaštita ekonomskih interesa potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj provedbom aktivnosti praćenja cijena roba i usluga, dvojnog iskazivanja cijena za robe i usluge u kunama i eurima, ispravnog preračunavanja i zaokruživanja cijena, pridržavanja Etičkog kodeksa poslovnih subjekata koji pristupe Etičkom kodeksu te telefonskog informiranja potrošača. Društvo će navedene projektne aktivnosti provoditi od kolovoza 2022. do prosinca 2023. godine.

Projektne aktivnosti provodit će se u četiri županije, Međimurskoj, Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj te Zagrebačkoj županiji. U navedenim područjima obuhvatit će se sveukupno 25 prodajnih mjesta te 15 uslužnih mjesta.

Rezultati će se pratiti na mjesečnoj razini uspoređivanjem podataka, a vrednovat će se u odnosu na broj uočenih neosnovano povećanih cijena te prijavljenih, ali i uočenih kršenja načela Etičkog kodeksa.

U sklopu projekta provodit će se i telefonsko informiranje potrošača. Broj telefona bit će objavljen na službenoj stranici projekta, www.euro.dpm.hr. Na navedenoj stranici bit će dostupne online ankete prema kojima će se napraviti istraživanje kako promjena valute i eventualna povećanja cijena utječu na mogućnosti potrošača da izdvoje više za osnovne potrepštine, a na taj način će se građani izravno uključiti u aktivnosti projekta. Društvo poziva sve potrošače da im se jave ukoliko imaju bilo kakvo pitanje vezano za uvođenje nove službene valute u RH, isto tako da prijave sve uočene nepravilnosti, ali također i pohvale za uspješan, transparentan rad.

Nikolina Srša, voditeljica projekta

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme